Maagkrampen en een zware maag zijn symptonen van een slechte spijsvertering. Na een te rijke maaltijd, waarvan je nochtans hebt genoten, kunnen ze je echter het leven aardig vergallen.

Meestal wijst deze pijn niet op een verontrustende aandoening zoals een maagzweer, kanker of gastritis. Toch blijft de overgevoeligheid altijd aanwezig. De diagnose van de arts luidt dan dyspepsie of een slechte spijsvertering.

Die kan vertraagd worden door een trage maaglediging of te vette voedingsmiddelen. De maagkrampen kunnen met tussenpauzen of continu zijn. Vanaf dan zijn enkele maatregelen inzake voedingshygiene noodzakelijk. Alcohol, koffie, koolzuurhoudende dranken en sterk gekruide maaltijden zijn moeilijker te verteren en moeten worden geweerd of slechts in uiterst kleine hoeveelheden worden gebruikt.

Rauwkost kan beginnen gisten en zo ook ongemakken ter hoogte van de buik veroorzaken. Vermijd ook tussendoortjes, eet langzaam, geef de voorkeur aan lichte maaltijden of gekookte groenten. Dit zijn alvast enkele goede remedies om buikpijn te verlichten. Stress verhoogt de maagzuurafscheiding en veroorzaakt zo de beruchte zuurbranden. Hoewel gemakkelijker gezegd dan gedaan, kunnen een dosis optimisme, kalmte en sereniteit je van deze ongemakken verlossen.

Daarnaast zijn er ook een aantal vrij verkrijgbare natuurlijke producten tegen een luie maag. Eén van de niet te verwaarlozen vorodelen van de zachte geneeskunde is de uitstekende tolerantie. Fytotherapeutische remedies op basis van essentiele olien van basilicum, dragon, munt, zoethout, gember, venkel, anijs en altheawortel zijn nuttig door hun werkzame bestanddelen die de galsecretie en -afvoer vergemakkelijken.

De plaatselijke maagzuurwerende werking van natriumbicarbonaat verzacht aanzienlijk epigastrische ongemakken. In de apotheek vindt je kauwtabletten, druppels of oploszakjes om deze ongemakken te velrichten. Raadpleeg een arts wanneer ze aanhouden.

 

maagkrampen